Povijest

      Povijest

  • Društvo je na području Istarske županije započelo s radom 1987. godine u Puli, a spadalo je pod Društvo multiple skleroze Hrvatske regionalni centar Rijeka županijska sekcija Istarska. U početku je djelovalo u sklopu Društva tjelesnih invalida, a aktivnosti su se odvijale jednom tjedno kroz sastanke, druženja i pomaganja članovima. Prikupljenim sredstvima od donacija kupovali su se vitamini svim članovima te pružala pomoć najugroženijima.

  • Od 1998. godine Crveni križ nam jednom tjedno ustupa prostor za druženje i rad.

  • 2004. godine osamostaljujemo se i dobivamo na korištenje bez naknade prostor u vlasništvu Grada Pule.

  • Od 2004. godine provodimo naš redovan program “Kako živjeti s multiplom sklerozom” koji iz godine u godinu proširujemo sukladno potrebama članova i našim mogućnostima. Kao nastavak navedenog programa, već nekoliko godina provodimo program „Rehabilitacija za osobe s invaliditetom“ koji danas obuhvaća aktivnosti: vježbe (izdržljivosti, istezanja, ravnoteže,koordinacije,…) koje vode stručne osobe fizioterapeuti u Puli, Labinu, Poreču, Novigradu i Umagu i ostalim gradovima po potrebi, masaža i ručna limfna drenaža (izvode stručne osobe Ordinacije za fizikalnu i rehabilitacijsku medicine i reumatologiju V.Urban Tripović, Pula, Arete obrt za njegu i održavanje tijela, Pula, Spinalis fizio centar Labin), refleksoterapija (izvodi Arete obrt za njegu i održavanje tijela, Pula), kombinacija Bowen i Emmett tehnike i Kraniosakralne terapije (izvode stručne osobe Fiziosan Pula, vl. K.Križman, Arete obrt za njegu i održavanje tijela Pula, vl.K.Žmak, Ordinacija za fizikalnu i rehabilitacijsku medicine i reumatologiju V.Urban Tripović Pula i Spinalis fizio centar Labin , plivanje u bazenu, terapijsko jahanje (Ranč Barba Tone, Manjadvorci i druga mjesta sukladno dogovoru), psihološke radionice koje vodi dipl.psiholog Sanja Subotić, Tesla healing metamorphosis (izvodi Arete obrt za njegu i održavanje tijela, Pula), nabavka vitamina/preparata/proizvoda za osobnu higijenu, okupljanje članova (druženje u prostoru Udruge jednom tjedno, organiziranje Božićnog domjenka, dolazak na Skupštinu, predsjedništvo, nadzorni odbor…). Do sada se pokazalo da rehabilitacija zauzima visoko mjesto u liječenju multiple skleroze i ima vrlo dobar učinak na oboljele.

  • Od 2007.g. provodimo projekt “Osobni asistent-pomoć oboljelima od multiple skleroze prilikom stvaranja preduvjeta za neovisan život” u koji je trenutno uključeno 16 korisnika (osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta), a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

  • Također, od 2011. Do 2014.g. provodili smo projekt “Vaša pomoć puno nam znači” financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih putem kojeg smo zaposlili 4 gerontodomaćice koje su pružale usluge pomoći u kući i njege za ukupno 36 korisnika diljem Istre. Od 16.11.2015.g. do 15.11.2016.g. provodili smo projekt financiran iz ESF fonda „Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom Istarske županije“ HR.2.3.05-0047 putem kojeg smo zaposlili 9 osobnih asistenata za 9 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta (oboljele od multiple skleroze, osobe s cerebralnom paralizom i jednu osobu s mentalnim oštećenjima). Tijekom 2015/2016.g. imali smo zaposleno 3 osobe s invaliditetom-2 slijepe osobe (jedan maser i jedan informatičar) te jednog informatičara s tjelesnim invaliditetom što je financirao hzz putem javnih radova. Od 01.06.2017.g. započinjemo sa provedbom programa „Širenje mreže socijalnih usluga u Istarskoj Županiji“ koji obuhvaća aktivnosti: druženje članova u udruzi, prva socijalna usluga, savjetovanje i pomaganje, usluga pomoći i njege u kući (imamo zaposlene 3 gerontodomaćice na području Pule i okolice, Labina i okolice i Umaga i okolice), obilazak korisnika na terenu, organiziranje edukativnih i kreativnih radionica. Programom smo obuhvatili ukupno 29 korisnika sa težim stupnjem invaliditeta, a trajao je do 31.05.2023.g. Osim navedenog, 2017.g. provodimo projekt „Na mladima svijet ostaje“ financiranog od strane Grada Pule koji uključuje osvješćivanje javnosti vezano za poteškoće osoba s invaliditetom kao i njihove mogućnosti. U sklopu projekta predsjednica udruge zajedno sa članovima volonterima odlazi u 13 Osnovnih i Srednjih škola gdje održavaju predavanja vezano za multiplu sklerozu, invaliditet, pristupačnost i ostale problematike osoba s invaliditetom. Od početka postojanja udruge pa sve do danas povezujemo se sa drugim udrugama te surađujemo u provedbi raznih aktivnosti i projekata. Iz godine u godinu provodimo projekt „Svjetski dan multiple skleroze“ financiranog od strane Grada Pule i Istarske županije. Tijekom 2021.g. putem javnih radova zapošljavamo jednu osobu s invaliditetom u sklopu programa „Pomoć i podrška MS zajednici“ kojeg financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Također, od 2021.g partneri smo na programu „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ kojeg je nositelj Općina Marčana