Oblici

Oblici

Svi oblici mogu biti različite jačine, a ovisno o tijeku bolesti pacijenti mogu biti grupirani u četiri glavna oblika:

Budući da je multipla skleroza kronična bolest, čiji je tijek vrlo nepredvidiv, postoji velika vjerojatnost da će bolest napredovati, ali je ipak moguće, do neke mjere, utjecati na način i jačinu kojom će bolest napredovati prateći osnovna pravila zdravog života. Važna je svakodnevna umjerena fizička aktivnost, pravilna i zdrava prehrana, pravodobni odlazak na spavanje i dovoljno sna te izbjegavanje stresa i pozitivan stav prema bolesti i životu općenito.

1. Relapsno-remitentni oblik

Inicijalno dijagnosticiran oblik multiple skleroze kod oko 85% pacijenata s multiplom sklerozom. Karakteriziraju ga povremeni, vremenski odvojeni, napadaji pogoršanja neuroloških funkcija, obično u trajanju od jednog do tri mjeseca. Napade, koje zovemo relapsima ili egzacerbacijama, slijede remisije tj. periodi nestanka ili djelomičnog povlačenja simptoma, kod mnogih u trajanju od jedne godine ili više. Do pojave novog relapsa stanje bolesnika može ostati u okviru relapsno remitentnog oblika ili napredovati u sekundarno-progresivni oblik. Očita progresija bolesti nije prisutna.

Za ovaj oblik karakterističan je veći broj moždanih lezija koje sadrže više upalnih stanica, za razliku od primarno-progeresivnog oblika kojeg karakterizira veći broj spinalnih lezija koje sadrže manje upalnih stanica.

Kod ovog oblika ima dva do tri puta više žena nego muškaraca i obično se dijagnosticira u 20-im i 30-im, za razliku od progresivnih oblika koji obično imaju početak u 40-im i 50-im godinama starosti.

2. Sekundarno progresivni oblik

Većina inicijalno dijagnosticiranih s relapsno-remitentnim oblikom razvije sekundarno progresivni oblik. Bolest se mijenja pa iz upalnog procesa prelazi u stabilniju fazu koju karakterizira konstantno i neprekidno oštećenje i gubitak funkcije živaca. Relapsi se mogu ali i ne moraju nastaviti ponavljati, a nakon perioda pogoršanja ne slijedi potpuni oporavak. Bolest napreduje stabilnije, iako ne znači nužno i brže.

Ljudi s progresivnim oblicima imaju veću vjerojatnost razvoja postupnog pogoršanja problema s hodanjem i pokretljivošću, zajedno s ostalim simptomima koje imaju. Kod oko 50% slučajeva prijelaz na sekundarno progresivni oblik obično se događa kod bolesnika s dijagnozom u trajanju od najmanje deset godina, dok se kod ostatka prijelaz dogodi unutar deset godina. Više od 90% bolesnika s multiplom sklerozom razviti će sekundarno progresivni oblik unutar 25 godina.

3. Primarno progresivni oblik

Ovaj oblik čini 10% ukupnog broja oboljelih, a omjer žena i muškaraca je podjednak. Oboljeli s ovim oblikom multiple skleroze nemaju relapse, ali simptomi se postupno pogoršavaju od početka i vrlo često uključuju paralizu donjih ekstremiteta.

4. Progresivno-relapsni oblik

Zahvaća oko 5 % pacijenata. Tijek bolesti je progresivan od početka, s povremenim pogoršanjima.