Svečano obilježavanje 45. godina djelovanja Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i održavanje XIV. Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze

Svečano obilježavanje 45. godina djelovanja Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i održavanje XIV. Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze

Svečano obilježeno 45. godina Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i održan XIV. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze od 4. do 6. listopada 2024. godine u Tuheljskim toplicama

 

Više od 250 osoba s multiplom sklerozom iz cijele RH među kojima i članovi Društva multiple skleroze Istarske županije, zajedno sa  stručnim suradnicima i predstavnicima institucija,  vjernim donatorima i Predsjednikom RH Zoranom Milanovićem protekli se vikend okupilo u hotelu Well u Tuheljskim toplicama na svečanom obilježavanju 45. godina djelovanja i podrške našeg Saveza i XIV. Hrvatskom simpoziju oboljelih od multiple skleroze.

U petak 4. listopada 2024. godine svečano je obilježena 45. obljetnica djelovanja i podrške Saveza prilikom čega je sudionicima prikazan kratki prikaz 45. godina rada Saveza, te premijerno prikazan film „G35“. Tom su prilikom uručene i zahvalnice za dugogodišnju suradnju i potporu razvoju Saveza predstavnicima institucija, stručnim suradnicima i vjernim donatorima koji ih podržavaju.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. U svom govoru naglasio je važnost solidarnosti i zajedništva istaknuvši: „Kada uđem u prostor gdje je mnogo ljudi, instinktivno osjećam raspoloženje, bilo da se radi o radosti ili potištenosti. Ovdje sam osjetio dobru atmosferu, kao da niste opterećeni problemima, iako ste sigurno suočeni s mnogim izazovima“ Također, istaknuo je važnost osnaživanja i zagovaranja za prava osoba s mutiplom sklerozom.

Govoreći o postignućima Saveza, Predsjednik Republike je posebno izdvojio pravo na liječenje od prvih simptoma bolesti, što je, kako je naveo, jedno od ključnih pitanja o kojem se govorilo tijekom ranijih susreta. Također je istaknuo da postignuće u tom području predstavlja rezultat predanog rada Saveza, te je pohvalio njihov legitiman društveni pritisak koji je doprinio promjenama u sustavu zdravstvene skrbi.

„Ovo je primjer uspjeha vašeg rada, a samim time i potvrda da je vaša borba opravdana. Vaš rad i postojanje su već samo po sebi smislom, a to što ste postigli pokazuje koliko je važno da se i dalje borite za svoja prava“, dodao je.

U subotu 5.10. i nedjelju 6.10. odvijao se XIV. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze, koji je  započeo predavanjem i prikazom statističkih podatka pod nazivom ,,Novosti u epidemiologiji multiple skleroze“ doc.dr.sc. Tomislava Benjaka, dr. med., pomoćnik ravnatelja za kvalitetu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Slijedila je panel rasprava s neurologinjama koje se bave MS-om i to na temu „Multipla skleroza – od dijagnoze do terapije, možemo li bolje?“, koju je moderirala dr. med. Tea Mirošević Zubonja, spec. neurolog, subspec. neuroimunologije, a panelistice su bile: akademkinja Vanja Bašić Kes, dr. med. spec. neurolog, prim. dr. sc. Tereza Gabelić, dr. med., spec. neurolog, dr. sc. Barbara Barun, spec. neurolog, doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med. spec., neurolog, subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti.

Zatim je prisutne s Nemotornim simptomima multiple skleroze upoznala akademkinja Vanja Bašić Kes, dr. med. spec. neurolog, a slijedilo je predavanje „Poremećaji urinotrakta kod MS-a“ akademika Petra Kesa, dr. med. nefrolog.

Temu Infektivnih komplikacija terapija koje mijenjaju tijek bolesti pokrila je prim.dr.sc. Tereza Gabelić, dr. med., spec. neurolog dok je dr.sc. Barbara Barun, spec. neurolog predavala o Kriterijima za početak, prekid i promjenu terapije.

Predavanje s nazivom ,, Kako možete pomoći svom mozgu da dulje ostane zdrav?“ imala je Tea Mirošević Zubonja, dr.med. spec. neurolog, subspecijalist neuroimunologije.

U motivacijskom predavanju naslova ,,Dijagnoza kao buđenje i poziv na promjenu“ Anđa Marić ispričala je vlastito iskustvo s multiplom sklerozom.

Marica Mirić, predsjednica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH govorila je o Priuštivom stanovanju kao novom izazovu osobama s invaliditetom.

U nedjelju je uslijedila tema ,, Rad na unutarnjem djetetu – kako prepoznati i iscijeliti unutarnje rane?“ koju je vodio profesor psihologije Boris Blažinić, Konzultant za razvoj ljudskih potencijala.

Potom je održano predavanje univ. mag. med. techn. Zorane Glavaš Kuzmanić koja je govorila o Prilagodbi na dijagnozu multiple skleroze dok je Katarina Lohman Vuga, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije pričala o Primjeni izokinetičkih vježbi u rehabilitaciji pacijenata s multiplom sklerozom.

Predavanje o Zdravlju mišića zdjeličnog dna vodila je mag. med. techn. Anamarija Kovačević, a simpozij je završio s temom „Uloga pacijenata u procjeni zdravstvenih tehnologija – što nam donosi nova direktiva EU?“ o kojoj je pričao Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.