1.9.2015.

Festival volonterstva


Trg prvog svibnja5. 9. 2015. na prostoru Trga 1. svibnja i dijelu Flanatičke ulice održati će se Festival volonterstva kao završni događaj projekta Vol.UP. Cilj festivala je podizanje svijesti javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana s ciljem povećanja općeg dobra u lokalnoj zajednici.

Na početku Flanatičke ulice, nasuprot Trga Portarata, nalaziti će se izložbeni prostor na kojem će sudionici predstaviti svoje organizacije i mogućnosti volontiranja u njima.

Između prostora na Trgu 1. svibnja i Flanitičke ulice predviđen je nastup jazz grupe pod vodstvom Davora Križića. Na prostoru Trga 1. svibnja održati će se zabavni dio programa na kojem će ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Labin Morin Hukić predstaviti sudionike festivala te su predviđeni nastupi sudionika i prikaz njihovih aktivnosti (Boćarski klub "Istrijana", radionica Doma za starije i nemoćne Poreč, realistički prikaz ozljeda u izvedbi Crvenog križa, cirkuske vještine Mladih Crvenog križa, umjetnički performans na temu volonterstva).

Redoslijed izvedbenih točaka:

  1. 9:30 Dom za starije i nemoćne osobe Buzet - korisnici Doma izvesti će dvije pjesme (zborsko pjevanje); glazbenu radionicu vodi Damir Ugrin koji će ujedno predstaviti radionicu
  2. 10:00 Dom za odrasle osobe Vila Maria - korisnici Doma izvesti će igrokaz "Tim za hitne popravke" u trajanju od desetak minuta
  3. 10:30 Dom za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić Pula - Orlić Miho, korisnik Doma, predstaviti će se s točkom "Istarski kanti" koristeći različite istarske instrumente
  4. 11:00 Dom za odrasle osobe Motovun - korisnici doma izvesti će nekoliko pjesama.
  5. 11:15 Društvo tjelesnih invalida Pazin - tri člana izvesti će po jednu recitaciju u trajanju od desetak minuta. Njihova točka naziva se "Pjesnici u gostima"
  6. 11:30 Udruga Corona - prerade poznatih skladatelja i izvođača.
  7. 12:00 Udruga roditelja djece s poteškoćama "Hoću-mogu" - članice udruge izvesti će pjesmu "Vuk i ovca" (pjesma o prijateljstvu)
  8. 12:15 Udruga cerebralne paralize Istarske županije - čitanje priče i recitacija
  9. 12:45 Teatar Naranča - dramska predstava, tema: volonterstvo


Volunteer HandsProjekt Vol.UP provodi Hrvatski Crveni križ u razdoblju od 11. ožujka 2014. do 10. rujna 2015. godine u Donjem Miholjcu, Kninu, Županji i na području Istarske županije. Cilj projekta je podizanje javne svijesti o dobrobiti volontiranja, poticanje aktivnog sudjelovanja svih građana u društvu, a posebno ranjivih i socijalno isključenih skupina te osnivanje struktura i programa koje omogućuju održiv razvoj volonterstva. Projekt Vol.UP doprinijeti će naporima organizacija civilnog društva i javnih ustanova u promicanju volonterstva kao moćnog sredstva u procesu jačanja gospodarske i socijalne kohezije, posebno ranjivih skupina, promicati volonterstvo i razvoj volonterskih programa za skupine pod povećanim rizikom od socijalne isključenosti te jačati kapacitete i profesionalne vještine volontera i osoba koje rade s volonterima. Partneri na projektu su: GDCK Knin, GDCK Donji Miholjac, GDCK Župnja, DCK Istarske županije, Udruga Cirkorama i CZSS Županja.


Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Istarske županije