11.9.2015.


Povijest


  • Društvo je na području Istarske županije započelo s radom 1987. godine u Puli, a spadalo je pod Društvo multiple skleroze Hrvatske regionalni centar Rijeka županijska sekcija Istarska. U početku je djelovalo u sklopu Društva tjelesnih invalida, a aktivnosti su se odvijale jednom tjedno kroz sastanke, druženja i pomaganja članovima. Prikupljenim sredstvima od donacija kupovali su se vitamini svim članovima te pružala pomoć najugroženijima.

  • Od 1998. godine Crveni križ nam jednom tjedno ustupa prostor za druženje i rad.

  • 2004. godine osamostaljujemo se i dobivamo na korištenje, bez naknade na razdoblje od 10 godina, prostor u vlasništvu Grada Pule.

  • Od 2004. godine provodimo naš redovan program "Kako živjeti s multiplom sklerozom" koji iz godine u godinu proširujemo sukladno potrebama članova i našim mogućnostima. Program danas obuhvaća: druženje članova, edukacije i predavanja, posjete članova, rehabilitacijsko plivanje i vježbanje, terapijsko jahanje na konjima, yogu, likovno-kreativnu radionicu, krojačku radionicu, izlete, druženje s neurologom, psihološko i pravno savjetovanje i slično.

  • S provođenjem pilot projekta "Osobni asistent" započeli smo od 2007.godine kad smo u projekt uključili 2 korisnika. Od 2008. do 2010. godine uslugu smo pružali za 5 korisnika, 2011. godine za 9 korisnika, a 2012. godine imamo 11 korisnika.

  • U 2011. godini započeli smo provoditi projekt pomoći u kući za naše članove koji nemaju osobnog asistenta, a potrebna im je pomoć. Tom prilikom zaposlili smo jednu osobu putem programa "Javni radovi", financiranog od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja pomaže u kući našim teško pokretnim članovima putem niza aktivnosti, kao što su: održavanje čistoće životnog prostora korisnika čistim, nabava namirnica i priprema obroka, pratnja kod doktora i slično. Program nam je kasnije odobren od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (sada Ministarstvo socijalne politike i mladih) na tri godine. Putem istog zaposlili smo 4 gerontodomaćice, te u program uključili ukupno 23 korisnika diljem Istre.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Istarske županije