16.11.2015.

Početak provedbe projekta


U ponedjeljak, 16. 11. 2015. započeli smo s provođenjem projekta "Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom Istarske županije", HR.2.3.05-0047. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala" 2007.-2013., prioritetne osi 2: Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju. Ukupna vrijednost projekta je 498.985,34 kn, a financira ga Europska unija u cijelosti iz Europskog socijalnog fonda.

Opći cilj projekta je doprinjeti većoj socijalnoj uključenosti i unapređenju kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta/osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije.

Specifični cilj projekta je osigurati podršku neovisnom življenju i socijalnom uključenju u zajednicu osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima i povećati broj zaposlenih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada njihovim zapošljavanjem kao osobnih asistenata na području Istarske županije.

Širenje osobne asistencije - logoPROVEDENE AKTIVNOSTI:

  1. Proveli smo analizu potreba i odabrali korisnike usluge osobne asistencije. S tim u vezi odrađena je analiza jedanaest potencijalnih korisnika i odabrano osam korisnika koji su osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i jedna osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima te je dobiveno dva uvjerenja neovisnog stručnog povjerenstva o podobnosti korisnika za pružanje usluge.
  2. Identificirali smo i odabrali korisnike koji će biti zaposleni. Odabrali smo devet osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, prikupili obveznu dokumentaciju za iste, sklopili ugovore o radu i zaposlili ih kao osobne asistente.
  3. Započeli smo s ugovaranjem edukacije korisnika usluge osobne asistencije.
  4. 16. 11. 2015. započeli smo s pružanjem usluge osobne asistencije korisnicima.
  5. Održan je početni sastanak nositelja projekta, Društva multiple skleroze Istarske županije i dvije partnerske organizacije (Udrugom cerebrale paralize Istarske županije i Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom).
  6. Formiran je projekti tim kojeg čine predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije, Snježana Raić, voditeljica/koordinatorica projekta, Fani Šuran-Šverko, djelatnica Udruge cerebralne paralize Istarske županije, Svetlana Stojanović i djelatnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pula, Zuzana Hoti–Radolović.
  7. Voditeljica/koordinatorica projekta, na početku provedbe projekta, obišla je korisnike usluga na terenu.
  8. Izrađen plan vidljivosti, 300 letaka i 5 plakata
  9. Objavljeno priopćenje za javnost, o početku provođenja projekta, na Facebook i web stranici društva, na news portalima i ostalim elektroničkim medijima u Istri.
  10. Održane edukacije osobnih asistenata i korisnika usluge (16. 12. 2015. i 27. 2. 2016.) na kojima su 9 osobnih asistenata educirani za obavljanje posla i 9 korisnika o neovisnom življenju uz osobne asistente.
  11. Izrađen Zahtjev za nadoknadu sredstava (kvartalno izvješće).
  12. Pružena usluga osobne asistencije za 9 korisnika, 80 sati mjesečno.
  13. Korisnici i osobni asistenti ispunili su obrasce: OBRAZAC 1.:"Opći osobni podaci" i OBRAZAC 2.:"Anonimni upitnik"
  14. Izrađena tablica pokazatelja operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. i dostavljeni PT1 i PT2
  15. Izrađena zbirna tablica dodatka XXIII s podacima za ivještajno razdoblje, prikazanim u radnom listu "DODATAK XXIII" i dostavljeni PT1 i PT2.
  16. Izrađena evaluacija pružene usluge za svaki mjesec, u listama procjene i praćenja potreba za svakog korisnika
  17. Otvorena nova evidencija pri agenciji za zaštitu osobnih podataka "Praćenje projekata EU fondova - Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom"


Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Istarske županije